keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

KESÄRETKI 1/2012, osa 3



Björkö, Mossala
13.6.2012

Eilen taas miehet lähtivät narraamaan kalaa merelle, joten pakkasin kukkaron ja kameran reppuun ja koiran auton takaboxiin. Koiraa kun ei voi jättää yksin mökille, koska hän kärsii järisyttävästä eroahdistuksesta ja itkee ja vollaa, kun joutuu jämään yksin. Voi raukkaa.

Ensimmäinen pysähdys oli lähikauppa K-ekstra Björkö Handel, mökiltä noin 2 km. Samassa rakennuksessa toimii Pub Pelago, jossa omistaja siivoili ja laittoi terassia kesäkuntoon. Kauppa on siis tyypillinen pikkuputiikki, jossa on ihan kaikkea. On tosi kiehtovaa, miten pieneen liikehuoneistoon saadaan tungettua niin paljon tavaraa. Tuollaisessa kaupassa tulee tule aina mieleen sanonta ”mitä täältä ei saa, sitä ei tarvita”. Kiertelin hyllyjä ja huomasin sukkapuikot ja lankoja. Niinpä heitin pari kerää seitsemän veljestä lankaa ja puikot ostoskärryyn, sillä mikä sen hauskempaa hommaa, kuin kutoa sukkia, kun ei kerta ole oikeastaan mitään muutakaan tekemistä ja saahan kutomisesta aina niskajumin, jos ei muuta. Ostin vielä Houtskari kortin, jonka lähetin pienelle 5-vuotiaalle pojalle Loimaalle. Poika, kun on jo pitkään ihmetellyt, että miksi kaikille muille tulee aina vaan postia (laskuja), mutta hän ei saa ikinä mitään. Niinpä olen ottanut tavakseni lähetellä hänelle kortteja milloin mistäkin. 

Mossalaan mennään lautalla. Sellaisella ihan pienellä lossilla, joka liikennöi ilman aikataulua. Lossiin siis ja tutkimaan kuinka pitkälle autolla pääsee. Ajelin Mossalan saaren päähän ja tulin Saariston lomakeskukseen http://www.saaristonlomakeskus.fi/index.html näyttää muuten kuvissa pirun paljon hienommalta, mitä todellisuus on. Juuri täältä Mossalan kärjestä lähtee yhteysalukset Iniöön. http://www.rengastie.fi/reitit/inion_alue/index.html Lueskelin yhteysalusten aikatauluja sataman katoksessa ja silmiin pisti matkustajavaroitus. Varoituksessa muistutettiin autojen omistajia siitä, että lauttaan auto ajetaan ihan omalla vastuulla. Kaikki mitä lautassa omaisuudelle tapahtuu on omistajan vastuulla. Olihan siihen sitten lueteltu asioita, jolloin laivayhtiö korvaa esim. tulipalo, myrsky jne. Jos tuollaisia ajattelee, niin ei edes tee mieli lähteä koko matkalle. 

Kävelin koiran kanssa ympäri saaristolomakeskuksen aluetta, niin eiköhän koira päättänyt vääntää isot tortut vastaleikatulle nurmelle, eikä minulla ollut yhtään muovipussia mukana, että olisin voinut jätöksen korjata. Hiukkasen noloa ja toivoin vain, ettei kukaan nähnyt. Pakenin paikalta kuin isommankin rikoksen tekijä. Mökeissä tehtiin siivouksia ja kaikki työntekijät olivat venäjänkelisiä. Huomasin, että poikkeuksetta kaikissa paikalla olevissa autoissa oli myös venäjän rekkarit. Opaskylteissä oli myös venäjää. Jostain nousi mielikuva, muisto siitä, että jossain on ollut puhetta siitä, miten venäläiset ovat valloittaneet meidän saaristoamme ja nyt se ikään kuin konkretisoitui minulle. Mikä ihme siinä on, että Suomessa on sellainen hanurista oleva lainsäädäntö, että täältä saa myydä maata kenelle haluaa? Minusta ulkomaalainen ei saisi ostaa maata, eikä kiinteistöjä, ainakaan saaristosta. Kohta meillä ei ole enää suomalaisina sinne mitään asiaa. Saamme katsella upeaa saaristoa vain Viking Linen ikkunasta, prkl! Paskat paskasta. Yhtään ei enää harmittanut koiran äheltämä torttu keskelle nurmikkoa. Korjatkoon ihan itse. Piste. 

Hyppäsin autoon ja ajelin Houtskarin pääsaaren puolelle, johon tarvittiin kaksi lossia. Aivan mielettömän hauska taajama-alue, jossa kaikki on 400 m. säteellä. Ihana kesällä, mutta talvella varmaan oleminen  ja asuminen yhtä helvettiä. Tulisin täällä hulluksi. Tein ajankulukseni Nokian sovelluksen kautta Chek-in merkintöjä, joita ei vielä ollut vielä palvelussa saatavilla. Ajankulua sekin. Jatkossa ainakin löytyy terveysasema, aluevirasto, K-kauppa ja muuta muu kohde näiltä saarilta. 

Ilta menikin kätevästi telkkarin ääressä ja sukkapuikkojen kilinää kuunnellessa. Päivästä ajatuksiini jäi myös lossikuskit. Minkälaisia ominaisuuksia vaaditaan hyvältä lossikuskilta? Äkkiseltään voisi ajatella, että lossikuski vaan ajaa edes takaisin lossia. Niinhän se on, mutta tapaa varmasti jos jonkinlaisia ihmisiä. Paikalliset jäävät juttelemaan ja morjenstavat joka ainoa kerta. Pitää olla ystävällinen ja ainakin tenniskyynärpään on vaarassa saada, kun pitää jatkuvasti kättä nostella. Turistit törttöilevät lauttaan ajaessa..oi voi, ei siunaamaa rauhaa kesällä ja viikonloppuisin ja talvella taas todella tylsää ja rauhallista. Täytyyhän lossikuskin olla myös tarkka kaluston suhteen. Pitää lossi puhtaana, siistinä ja turvallisuusmääräykset mielessä. Ajaa säällä, kuin säällä. Ei ole lossikuskinkaan homma helppoa!

Koska edelleenkäään ei tullut kalaa, söimme päivällisateriaksi makaronilaatikkoa.

Ninnu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti