torstai 14. kesäkuuta 2012

KESÄRETKI 1/2012, osa 4



Björkö, Mossala
14.6.2012

Tiedättehän sen tunteen, kun kirja vie mukanaan? Nappasin mökin kirjahyllystä Arto Paasilinnan ”Suloinen myrkynkeittäjä”. Häpeäkseni täytyy sanoa, että Paasilinnan tuotantoon olen tutustunut ainoastaan elokuvien kautta. Alkuun ei lukuinnostusta löytynyt, mutta kun olin ylittänyt yli 50 sivua, niin kirja vei mukanaan. Mikä sen parempaa, kuin suklaalevy, hyvä asento nojatuolissa ja mukaansatempaava kirja, ei mikään! Hyvän lukukokemuksen jälkeen jää aina joskus tyhjä olo, kuten nytkin. On vaikeaa lähteä uuteen lukuseikkailuun, kun mielessä pyörii edellisen kirjan käänteet.

Paasilinnan kirjassa kuvattiin sitä, miten aikamiespoika käy muljuttamassa kerran kuukaudessa kavereidensa kanssa ja rahaa pyytämässä pikku maaliskylässä asuvalta tädiltään. Juttu jäi myös jotenkin uniini ja aamulla lukukokemuksen epätodellisella tavalla täydensi nettilinkki, jossa kerrottiin, että Oripäässä jonkun henkilön kotiin oli menty keskellä yötä ja mukiloitu asukas ja ryöstetty 50 euroa rahaa. Voitte uskoa, että olo on aika merkillinen.

Tiedättehän myös sen tunteen, kun on ollut muutamia päiviä peseytymättä olosuhteiden pakosta? Hiukset sojottavat mihin sattuvat. Omaa likaisuuttaan ei enää edes tunnista, mutta mihinkään ihmisen ilmoille ei saa kuin puukolla uhaten, jos sittenkään. No, olemme siis olleet laiskoja ja vasta eilen haimme kyliltä saunavesiä. Tontilla ei siis ole kaivoa ja luonnollisesti saunassa ei voi käyttää merivettä. Miehet olivat kalassa niin myöhään, että päätimme laittaa saunan lämpiämään vasta aamulla. 

Voi pojat, kyllä on saunoilla eroja. On se vaan niin, kun tiiviiseen omakoti/rivi/kerrostaloon tehdään sähkösauna, niin eihän siinä ole mitään järkeä. Toista se on saunassa, jossa on rakoset lattiasta, josta vesi saa kulkea ja imeytyä suoraan takaisin maahan. Löylyt ovat paljon lempeämmät ja saunassa on niin helppo hengittää. Täydelliseen saunakokemukseen kuuluu tietysti veden läträäminen sopivan lämpöiseksi ja pesuvatista kauhalla päällensä lorottaminen. Joskus täydelliseen saunakokemukseen kuuluu myös viileä alkoholijuoma, mutta ei tänään.

Tänään siis tuoksutaan hyvälle, ollaan puhtaita, niin eiköhän laiteta elämä risaiseksi ja lähdetä kylille syömään jonkun muun valmistamaa ruokaa…

Ninnu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti